Wat is er mis met een werkstraf?

 

Afgelopen vrijdag probeerde ik bij Radio Noord uit te leggen waarom het helemaal niet zo gek is dat twee bankrovers uit Winschoten een werkstraf tegen zich hebben horen eisen ( plus een geheel voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden).

De commentaren van de sitebezoekers van RTV Noord waren te verwachten.

Een voorbeeld:

W. Nap schrijft op 20-2-2009 14:23
sorry laat mij niet lachen. 240 uur werk straf .voor een schade van 700,000 euro voor wat ze hebben aangericht.dat kan toch niet waar zijn .dus tegen woordig maakt het niet meer uit wat je doet. want straf krijg je toch niet meer want dit is toch geen straf .je kan toch zien het is toch echt nederland he

Het is in Nederland blijkbaar niet goed uit te leggen waarom daders van ernstige misdrijven soms een werkstraf krijgen.

De twee bankrovers uit Winschoten hadden zich schuldig gemaakt aan ruim 20 inbraken en diefstallen, voornamelijk in Oost-Groningen. Speedboten, vrachtwagens, apparatuur, noem het maar op. Bovendien probeerden ze met veel geweld twee banken te openen. Ze deinsden er bijvoorbeeld niet voor terug om met een gestolen vrachtwagen een gevel omver te rijden.

Allemaal ernstige feiten waar al met al zomaar een celstraf van twee jaar voor kan worden gegeven. Totale schade: bijna 700 duizend euro (voornamelijk omdat een boerenschuur vol asbest in de fik ging).

De officier van justitie vroeg zich echter hardop af wat ze nu eigenlijk met een straf wilde bereiken.

A: vergelding?

B: genoegdoening?

C: een beter leven voor de verdachten?

D: herhaling proberen uit te sluiten?

Ze koos voor een combinatie van  B, C en D.

De twee verdachten zaten na hun arrestatie enige tijd in voorarrest (70 en 52 dagen). Dat lijkt weinig, maar ga het maar eens doen.

Na deze celperiode keerden de twee in afwachting van hun rechtszaak terug naar hun gezin. Een van de mannen kon met een elektronisch enkelbandje (vaak helemaal geen enkelbandje trouwens) om naar zijn pasgeboren kind. Ze probeerden de draad van hun leven weer op te pakken. Werk te vinden. Onder begeleiding en toezicht van de reclassering.

Wie werkt, krijgt geld en wie geld heeft kan slachtoffers schadeloos stellen.

En dat was voor de officier van justitie nu juist van groot belang. De gedupeerden van de criminele activiteiten moeten zo snel mogelijk geld zien.

Ik weet niet of beide mannen voortaan godvrezend en netjes binnen de kantlijnen van de maatschappij blijven.

Maar ik heb een straf louter en alleen als vergelding altijd al een beetje een zwaktebod gevonden.

2 thoughts on “Wat is er mis met een werkstraf?

  1. Dus het ergste wat je kan overkomen als overvaller/inbreker wat dan ook is dat je de schade moet terugbetalen + en keine werkstraf.
    Als je dat opweegt tegen de mogelijke opbrengsten en de kans dat je echt gepakt word wil ik ook nog wel eens een poging wagen om een hoofdprijs binnen te halen

  2. @T: dat is een beetje kort door de bocht. In de regel krijgen overvallers echt wel celstraffen. Punt is nu juist dat justitie niet alleen kijkt naar de strafbare feiten, maar ook naar de dader(s) zelf. In dit geval hebben de twee daders wel degelijk gezeten en hangt ze ook nog een forse celstraf boven het hoofd als ze het weer doen. De grote vraag is natuurlijk wat een zware straf toevoegt. Ik zelf geloof niet zo dat heftige straffen er voor zorgen dat mensen zich onthouden van crimineel gedrag. In de praktijk blijkt toch dat mensen vrij impulsief en blind voor de gevolgen aan de gang gaan. Kijk bijvoorbeeld naar het uitgaansgeweld in de stad Groningen. Iedereen weet dat er in het centrum camera’s hangen en toch is er steeds weer sprake van geweld op straat.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s