‘Kutneger’

 

Ik sprak laatst kort met een advocaat over de criminalisering van kinderen.

Het is hem een doorn in het oog dat kinderen steeds vaker en steeds sneller voor de rechter moeten verschijnen voor relatief eenvoudige zaken.

Zoals voor het uitschelden van de ouders of het uitdelen van een tik.

Ik heb als rechtbankverslaggever helaas geen zicht op het kinderstrafrecht. Wij mogen als journalisten bijna overal aanschuiven, maar nou net niet bij de kinderrechter.

Maar ik begrijp zijn punt heel goed.

Ook ik zie in de strafzaken die ik volg die criminalisering van de samenleving wel terug.

Een simpel voorbeeld:

Aanstaande maandag staat een man terecht wegens belediging. Hij heeft iemand uitgescholden.

Voor ‘kutneger’.

Toegegeven, niet netjes. Normen en waarden. Blabla.

Maar moet een strafrechter nu echt serieus een oordeel gaan vellen  over een dergelijke kwalificatie? Kan dat niet anders opgelost worden?

En zo gaat het vaker bij de rechtbank in Groningen. Mensen staan terecht voor de diefstal van een rolletje snoep. Het weggooien van een (al dan niet leeg) blikje op straat of het naast de container zetten van de vuilniszak. 

Wat een verspilling van geld.

Nu weet ik ook wel dat het openbaar ministerie probeert hier wat aan te doen. Door verdachten al voor de rechtszaak een transactie (boete) of werkstraf aan te bieden bijvoorbeeld. Lijkt me een goed streven.

Maar volgens mij ligt de ‘oplossing’ in een eerder stadium.

Misschien moeten we met zijn allen eens wat vaker de schouders ophalen over kleine criminaliteit  en wat pragmatischer gaan denken. Een  kleine diefstal oplossen door de dief ter plekke de schade te laten vergoeden, bijvoorbeeld. Door niet meteen aangifte te doen als iemand zich eens een krachtterm laat ontvallen

En moet een kind dat schreeuwt en slaat gewoon niet door de ouders worden gecorrigeerd? Huisarrest? Even geen zakgeld?

Ik heb als jongere een keer een paar forse tikken gehad in het uitgaansleven. Kwam bont en blauw thuis, maar had nooit de behoefte om aangifte te doen. Je voelt je er niet lekker bij, maar zoiets kan gebeuren en een mens gaat niet zomaar dood (uitzonderingen daargelaten).

Ik zeg niet dat anderen dit voorbeeld moeten volgen.

Maar soms mag het allemaal wel eens wat minder.

7 thoughts on “‘Kutneger’

 1. Als een ‘persoon met een donkere huidskleur’ (ik weet tegenwoordig ook niet meer wat nog politiek correct is) een persoon met een lichtroze huidskleur uitscheld voor kutblanke, bleekscheet of kaaskop, volgt daar dan ook een rechtzaak uit?

 2. Vanmiddag reed ik in de auto, vlak voor mij op een weg waar geen fiesers mogen fietsen reed een klein marrokaans jongentje, ik toeter en draai het raampje open en zeg: je mag hier niet rijden dat is levensgevaarlijk! jochie reed daarna door het rode licht ik rijdt hem voorbij waarop hij zn middelvinger op steekt…..normaal gesproken had ik hem goed toegesproken als ik ook op de fiets was geweest.
  Weet je waar ik vroeger ontzag voor had?
  De wijkagent die ene ja ja MET snor! en dat mis ik tegenwoordig men heeft geen ontzag meer voor deze dienders!Haal weer een wijkagent terug in de buurt, de opvoeder waar men tegen op kijkt.

 3. @kraai: voor een succesvolle vervolging moet de ontvanger van de belediging deze als zodanig en in alle redelijkheid ervaren. In de praktijk betekent dit dat de rechter kijkt of iets ‘in alle redelijkheid’ als belediging kan worden gezien. Zo kun je bijvoorbeeld stellen dat de term homo helemaal geen belediging is, omdat het geen negatieve klank heeft (of dat in ieder geval niet zou moeten hebben).

  Ik kan me persoonlijk voorstellen dat de donker getinte medemens meer moeite heeft met het woord neger dan de witte mens met de term blanke. ‘Neger’ heeft toch, historisch gezien, een wat vervelende bijklank.

 4. @Chris: dat ben ik wel met je eens, maar wat ik bedoel is dit: ik woon al 14 jaar in het verre buitenland, in verschillende landen, tussen verschillende culturen en geloven. Ik ben daar talloze keren uitgemaakt voor Ang Moh, Geyloh, Bulek, Mat Saleh, of Orang Putih. In vrijwel alle gevallen was dat als beledigend bedoeld en ook zo ervaren, maar denk je dat, als ik daarmee naar de politie stap, ik serieus wordt genomen? Ze zullen me schaterend de tent uit gooien.

  Om een of andere reden zijn het alleen blanken die discrimineren of racistische opmerkingen maken. Bij andere rassen, die dat nog veel erger doen (Indiers, Arabieren, Chinezen, Maleiers, vertel mij wat!) heet dat geen discriminatie, maar cultuur. Blanken worden links en rechts van racisme en discriminatie beschuldigt omdat we er zo vreselijk bang voor zijn. Het is daarom een machtmiddel geworden van de niet-blanken. Dat mag ik natuurlijk volgens de nederlandse politiek niet zeggen, maar je moet voor de grap eens een paar jaar in Azie of het Midden Oosten gaan wonen; dan zie je pas wat ECHTE discriminatie en racisme is. Daar vallen woorden als Kutneger helemaal in het niets bij. Laat die ‘medelander met getinte huidskleur’ zich dan ook met belangrijkere dingen gaan bezig houden, en zoals je schreef, laat justitie dit soort huilverhalen voortaan de rechtbank uitgooien met de mededeling dat ie maar wat eelt op zijn ziel laat groeien.

 5. hetty over die marokaan waar je het over hebt wat is daar mis mee?? wil je hiermee zeggen dat een nederlands jongen nooit door rood rijd en zijn middelvinger niet uitsteekt??

  je praat helemaal shit,

  ik heb er geen woorden voor r…..

 6. altijd weer marokkaan en dan zeuren altijd iemand proberen de schuld te geven hiermee raken jullie mij jammer genoeg niet

 7. @Trote marokkaan

  Altijd Marokkanen de schuld geven? Het IS toch ook een Marokkaans jongetje, of niet dan? Dit is niet Marokkanen `de schuld geven’, dit is gewoon de realiteit. En inderdaad, als het een Nederlandse jongen was geweest was het hetzelfde geweest, maar het is nu eenmaal een Marokkaanse jongen.

  Laat eens wat eelt op je ziel groeien joh!

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s