Opnieuw cel voor Wedzinga?

 

Tegen voormalig rechter Wicher Wedzinga is vanochtend een celstraf geeist van zes weken, waarvan drie weken voorwaardelijk.

Schending ambtsgeheim.

Tijdens het nadenken in de raadkamer over de schuld van een verdachte twijfelde Wedzinga en die twijfel maakte hij openbaar.

Justitie zegt: alles wat gezegd is tijdens de beraadslagingen hoort in de raadkamer te blijven. Door zijn twijfel uit te spreken en te stellen dat hij tijdens de beraadslagingen overstag is gegaan, geeft hij inzicht in wat er speelt in de raadkamer. Het gerecht hoort naar buiten toe met één mond te spreken. Deze actie doet afbreuk aan het gezag en de geloofwaardigheid van de rechtspraak.

Wedzinga zegt: ik heb op geen enkele manier het geheim van de raadkamer geschonden. Ik heb gezegd dat ik twijfelde en dat ik overstag ben gegaan. Dat is een normale, logische en zeer algemene omschrijving van het werk van een rechter. Ik ben niet ingegaan op de specifieke zaak en heb juist mijn woorden heel zorgvuldig gekozen.

Justitie wil Wedzinga opnieuw de gevangenis in sturen. Werkstraffen heeft hij al gehad en voor een geldboete is dit misdrijf te ernstig.

Uitspraak op 8 april.

Wat mij opviel aan de rechtszaak:

De krampachtige manier waarop justitie verantwoording afdroeg over de vervolging. Dat zit zo: eerder zag justitie geen aanleiding tot vervolging over te gaan.  Niet genoeg bewijs.

Na een klacht (ex art 12) van de raadsheer die samen met Wedzinga in de raadkamer zat en aangifte deed van de loslippigheid, werd alsnog vervolging afgedwongen door het Gerechtshof in Arnhem.

Justitie moest dus gedwongen worden om te vervolgen. Dan zou je zeggen: dan zullen ze wel voor een vrijspraak gaan. Immers: toen nietgenoeg bewijs voor een vervolging, dan nu ook niet.

Maar het ging anders: de officier van justitie vertelde vandaag doodleuk dat het OM het dossier nog eens tegen het licht heeft gehouden en nu een andere visie heeft.

Nu is er dus ineens wel genoeg bewijs voorhanden. Terwijl er niets is bijgekomen.

Wettelijk kan dit allemaal.

Maar ik vind het niet bijster sterk.

Want wat zegt het Openbaar Ministerie ook al weer?

‘Het gerecht moet naar buiten treden met één mond’

Maar hoe zat dat ook al weer met het Openbaar Ministerie?

Eén en ondeelbaar, toch?

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s