Dood aan de minnaar

 

Stel:

Je vertrouwt je vriendin niet. Ergens knaagt dat panische gevoel dat ze een ander heeft.

Je belt in de late avonduren naar haar mobiele telefoon. Wel 158 keer.

Maar ze neemt niet op. Sterker nog: het lijkt wel of haar telefoon helemaal niet aan staat. Alleen al de gedachte haar te verliezen maakt je misselijk. Ziek van ellende. Waar is ze?

Uiteindelijk kun je het niet meer aan. Vlak na middernacht ga je met lood in je benen naar haar huis en bel je aan. Niemand.

Maar je vertrouwt het niet en klimt via de regenpijp omhoog, in de richting van haar kamer. De knoop in je buik trekt nog strakker aan als je ziet dat er kaarsjes branden in haar slaapkamer. Het is oktober en nog lang geen Kerst.

Als je doorklimt, zie je wat je eigenlijk al wel dacht. Er ligt een andere man in het bed waar je zelf ooit zo gelukkig was. Slik.

Dan gaat het licht in je hoofd uit. Je bonkt op de ramen, trapt een buitendeur in en vlak daarna een binnendeur. Je pakt een mes en slaat en schopt wild om je heen. Je stampt op het hoofd van de minnaar, die ondanks zijn vechtsportervaring als verlamd op het bed ligt. Zelfs als de politie komt, weet je de minnaar van je vriendin nog een beste pets te verkopen. Blind van woede. Gedreven door krenking.

De minnaar overleeft de aanslag, maar heeft wel snijwonden. Achter zijn oor en op zijn hand en arm.

Het bovenstaande verhaal klinkt als een wat clichematige scene van een slechte soapserie, maar het is exact wat de 24-jarige Daan uit de stad Groningen op 8 oktober mee moest maken.

Stapelverliefd was Daan op zijn Marieke. Het meisje van de supermarkt.

Zo verliefd dat hij helemaal door het lint ging toen hij zijn Marieke met een ander zag.

Begrijpelijk.

Maar wel strafbaar.

Op 6 april staat Daan voor de rechtbank in Groningen. Poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Stampen op het hoofd en steken en prikken  met het mes.

Volgens de officier was dit geweld ‘buiten alle proportie’ 

‘Op nietsontziende wijze’

De harde woorden leveren een milde eis op. Een werkstraf van 240 uur en acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De feiten rechtvaardigen een celstraf, maar de zich verder keurig gedragende dader niet.

Maar dan komt het. De vertegenwoordiger van de reclassering wil eigenlijk nader onderzoek. En dat is verrassend.

Want deskundigen en mensen die Daan kennen, zijn het allemaal wel met elkaar eens. Daan is normaal een hele rustige jongen. Hij heeft geen stoornis. Dit geweld past niet bij hem. Op de RISc-score (Recidive Inschattings Schalen) van de reclassering scoort Daan zelfs laag.

Dat betekent dat de kans op herhaling gering is. 

Maar de reclassering is er niet gerust op. Daan legt namelijk teveel de schuld bij de ander. Het zijn de anderen die hem in deze situatie hebben gebracht. Hij moet leren om naar zijn eigen aandeel te kijken. Om te voorkomen dat hij bij een volgende krenking opnieuw door het lint gaat. Bovendien bleek uit een vragenlijstje dat Daan misschien wel een beetje een agressieprobleem heeft. Op de vraag of hij ook terugslaat als iemand hem slaat, antwoordde hij bevestigend.

De reclassering wil dan ook onderzoek laten doen door een specialistische kliniek.

Ik dacht alleen maar: als je niet gek bent, dan maken ze je wel gek ook.

4 thoughts on “Dood aan de minnaar

  1. Zo begrijpelijk vind ik het ook weer niet, 158 keer de mobiel bellen, de woning met geweld binnendringen en pogen de nieuwe vriend dood te slaan te steken en/of te schoppen. Daarna niet zelf verantwoordelijk willen zijn voor het gedrag. Gelukkig is niet iedereen zo, beetje onderzoek kan geen kwaad lijkt me. Zijn Marieke en Daan eigenlijk nog bij elkaar?

  2. @Jaap: onderzoek is geweest. Deskundigen hebben niet veel gevonden. Daan lijkt normale jongen.

    Zoals wel vaker in de rechtszaal: gewone mensen in abnormale omstandigheden….

    Ze zijn niet meer bij elkaar, nee.

  3. Ik hoop dat het onderzoek van de reclassering niet werkelijk “verassend” wordt; wordt er met vuur gespeeld of zo? Of is dat nog een verrassing?

  4. @dee: je hebt helemaal gelijk. Ik heb het meteen aangepast!

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s