Te hard rijden mag

 

Mag je eigenlijk ongestraft te hard rijden in Nederland?

Ja, dat mag.

Soms mag je van een rechter best 108 rijden waar 70 toegestaan is.

Dat klinkt gek, maar is het niet.

Iedere burger heeft namelijk rechten en plichten. Zoals het een van je ‘verkeersplichten’ is om je aan de regels te houden. 70 rijden dus waar 70 is toegestaan.

Maar er zijn ook andere plichten. Bijvoorbeeld je zorgplicht voor je kinderen.

Als die twee plichten botsen, ontstaat er een bijzondere situatie.

Stel dat je jongste zoon met spoed naar het ziekenhuis moet. Je bent bang dat hij het niet zal halen en sjeest met een bloedgang over een verder lege ringweg naar het ziekenhuis. Je ziet de felle korte flits wel in je spiegels, maar het kan je op dat moment niets schelen.

Je zoon overleeft, maar zes weken later ploft er een brief van het CJIB op de mat. Of je maar even 336 euro over wil maken. Overschrijding maximum toegestane snelheid.

Die boete zou je keurig kunnen betalen. Dan ben je van alle gedonder af. Maar je kunt de zaak ook voor de rechter laten komen. Grote kans dat je er zonder straf vanaf komt. Sterker nog, dat je vrijgesproken zult worden.

Dat zit zo.

Iedere burger moet zich in Nederland aan de wet houden. Maar iedere burger mag ook voor zichzelf een afweging maken aan welke plicht hij op welk moment de voorkeur geeft (uiteraard naderhand wel getoetst door een rechter)

Als je als vader het leven van je zoontje kunt redden door (veel) te hard te rijden, dan mag je daar best een minder zwaar wegende plicht (houden aan de snelheid) voor laten schieten. Je menselijke plicht weegt op dat moment zwaarder dan je wettelijke plicht.

Dat heet een strafuitsluitingsgrond. Om precies te zijn in dit geval een rechtvaardigingsgrond. Overnmacht in de zin van noodtoestand.

Oftewel: niet strafbaar is hij die een feit heeft begaan waartoe hij door overmacht is gedrongen

Er is echter een maar in dit hele verhaal.

Je moet bij de afweging van je plichten geen redelijk alternatief hebben. Als bijvoorbeeld blijkt dat de lichamelijke gesteldheid van je zoontje helemaal niet zo levensgevaarlijk was en je wist dit ook, dan heb je een probleem.

Dinsdag deed zich voor de kantonrechter in Groningen een soortgelijke zaak voor. Een vader, aan het werk in Assen, werd door zijn vrouw uit Kollum gebeld met de mededeling dat zijn zoon met enige spoed naar het ziekenhuis moest in Dokkum. Vader knalde via de ringweg Groningen naar huis en werd daar door een radarcontrole gesnapt. 108 waar hij maar 70 mocht.

Je zou zeggen: zijn menselijke plicht ging voor zijn wettelijke plicht.

Maar zo makkelijk kwam hij er nou ook weer niet van af. De rechter had begrip voor de positie van de snelle vader, maar stelde wel vast dat hij een alternatief had. De bezorgde moeder van het kind had namelijk haar zoontje zelf ook naar het ziekenhuis kunnen brengen. Of een buurman.

Al met al genoeg reden voor de begripvolle rechter om de automobilist toch een straf te geven, maar wel rekening houdend met zijn situatie. De rechter gaf hem uiteindelijk een geheel voorwaardelijke boete van 250 euro.

3 thoughts on “Te hard rijden mag

  1. Van Assen naar Kollum en dan weer naar Dokkum dat duurt nog al even. Kon moeder geen 112 bellen, dat is daar toch voor?

  2. @jaap: zo veel spoed zat er ook weer niet achter. De huisarts verwees het jongetje door naar het ziekenhuis. Een ambulance was niet nodig. In dit geval gaat het natuurlijk om het gevoel van de vader.

  3. Herkenbaar verhaal Chris, en goed geschreven. Ik herken het ook; ik heb ook ooit eens een telefoontje gehad van mijn vrouw toen één van mijn kinderen een ongeluk had. Dan wil je maar één ding: zo snel mogelijk bij je kind zijn. Ik heb toen ook veel te hard gereden. Een bekeuring heb ik gelukkig niet gehad, maar als ik er eentje had gekregen, dan had ik hem zeker betaald, want ik reed bewust te snel om zo snel mogelijk bij mijn kind te zijn. Maar toen wist ik niet van rechtvaardigingsgronden, dat las ik zojuist pas 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s