De enige Zoeloe in ’t Zandt

 

Op 20 januari 1980 wordt in Pietermaritzburg (KwaZoeloe-Natal)  in Zuid-Afrika babymeisje Mbali geboren.

Bijna exact 29 jaar later steekt Mbali in het Noord-Groningse dorpje ’t Zandt uit wanhoop een huis in de brand.

Het verhaal van Mbali is een bijzonder verhaal.

Ergens begin deze eeuw probeert ze samen met haar nichtje een uitweg te vinden uit haar uitzichtloze bestaan in Zuid-Afrika. Ze leeft  in een wereld waar criminaliteit aan de orde van de dag is. Berovingen. Moord. Doodslag. Met haar nichtje bezoekt ze het uitgaansleven, met als doel een witte man aan de haak te slaan. Op weg naar een beter leven.

Mbali heeft succes. In een bar ontmoet ze Erik uit ’t Zandt. De twee worden verliefd. Schrijven en mailen. Uiteindelijk haalt Erik zijn geliefde naar Nederland. Naar dat kleine dorpje diep in de provincie.

En zo kan het gebeuren dat een diep zwarte vrouw uit een hechte Zulu-gemeenschap ineens terechtkomt in misschien wel het witste dorp van Nederland. Over een cultuurschok gesproken.

Mbali probeert zo goed en kwaad als het kan te integreren. Ondanks haar eigen inspanningen komt ze niet veel verder dan de moeder van Erik.

Erik zelf is een prima en hardwerkende kerel. Maar wel een echte Groninger. Stug. Praten doet hij niet veel en dat is nu net waar Mbali behoefte aan heeft. Ze probeert wanhopig contact met hem te krijgen. Echt contact. Mbali leert Nederlands, maar juist daarmee creeert ze een taalbarriere. De taal is het voertuig van de geest. Een vreemde taal kan een krakkemikkige boerenkar zijn.

De zwarte vrouw verliest zichzelf in haar eenzaamheid en begint, net als haar familie thuis, te drinken. Stevig te drinken. Als ze dronken is, kan ze naar eigen zeggen beter praten met Erik. Maar praten is geen eenrichtingsverkeer. Erik is al geen prater, maar aan een dronken Mbali heeft hij helemaal geen behoefte.

De relatie piept en kraakt en Mbali voelt zich steeds ellendiger. Doet een zelfmoordpoging. Zo hoeft het niet meer.

Begin 2009 probeert ze haar relatie nog een keer te redden. Ze doet Erik het voorstel om in therapie te gaan. Erik weigert en zegt dat de relatie uit is. Hij heeft er genoeg van.

Dan lijkt alles voor Mbali in te storten. Ze probeert te slapen, maar kan door haar tranen de slaap niet meer vatten. Als ze beneden is, gaan denken en doen door elkaar lopen. Uit de schuur pakt ze benzine en sprenkelt dat door het huis. Ze wil zo graag dat Erik haar pijn ziet. Dat ze er samen uit kunnen komen. Als hij ziet dat het haar ernst is, dan moet het contact toch wel komen?

Maar het contact komt niet meer. Als Erik het brandende huis via de regenpijp verlaat, is alles voorgoed voorbij. Mbali realiseert zich eenmaal buiten dat de relatie niet meer te redden is en loopt in de richting van het brandende huis. Haar einde tegemoet.

Erik houdt haar tegen.

Op donderdag 16 april eist officier van justitie Oebele Brouwer een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk tegen Mbali. En een werkstraf van 180 uur. In dit geval ook en mooi middel om te integreren.

Deskundigen zijn het erover eens. Mbali is geen slechte vrouw, maar ze heeft hulp nodig om sterker in haar schoenen te staan. Om bij tegenslag geen gekke dingen meer te doen.

Een zwarte vrouw in het witste dorp van Nederland.

Ga er maar aan staan.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s