Gedood door politiekogel

kogel2

 

Bovenstaand bericht maakte ik vrijdag voor de krant van zaterdag.

Het is een merkwaardig verhaal.

Kort gezegd komt het er op neer dat een man uit de stad Groningen is gedood door een kogel, tussen mei en september 2004 speciaal gemaakt voor de politie. Verstrekt door het Korps landelijke politiediensten (KLPD). En afgeleverd bij een politieschool in het land, waarna de kogels (s) op onverklaarbare wijze verdwenen.

Tot ze op 13 juli 2008 opdoken in de Lijsterbeslaan in de stad Groningen, waar ze werden gebruikt door de 49-jarige Gerard van D. om twee buurtgenoten uit te schakelen.  Een schot door het hoofd maakte een einde aan de 40-jarige Ad Dillen. Zijn buurman raakte zwaargewond.

En dat door politiekogels.

Oftewel: de politie is niet altijd even zuinig op de eigen munitie.

Wat gekker is. De politie mist de scherpe munitie eigenlijk helemaal niet. De kogels staan nergens geregistreerd als vermist of gestolen. Er is naar eigen zeggen uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar het blijft onverklaarbaar waar de kogels kwijt zijn geraakt en wie verantwoordelijk is. 

Dat vind ik merkwaardig.

Van oktober 1993 tot diep in 1995 liep ik als onderdeel van een beveiligingseenheid vrijwel dagelijks met scherpe patronen rond. En niet misselijke patronen ook. Soms 9 mm, vaker 7.62 mm. In combinatie met een semi-automatisch geweer (vuursnelheid 650-700 patronen per minuut) met een effectief bereik van 500 meter een vrij dodelijke combinatie.

Niet iets om zomaar in het rond te laten slingeren.

Als wij na het einde van een dienst onze wapens en munitie moesten overdragen aan collega’s, werd iedere kogel geteld. Als je geen 20 kogels kon presenteren, werd het nog een lange dienst. Niemand mocht naar huis voor de verdwenen patroon boven water was.

Het verbaast mij dan ook dat een willekeurige bewoner van een willekeurige straat in een willekeurige stad in staat is om zomaar rond te lopen met politiekogels. Acht stuks nog wel. Een volle patroonhouder.

Mijn verbazing is eigenlijk nog veel groter als je bedenkt dat de schutter in Groningen zijn kogels afvuurde met een Walther P5. Nog steeds het dienstpistool van de politie.

Het vuurwapen is na de moordaanslag in de Lijsterbeslaan (volgens de schutter) in Amsterdam in het water gegooid. Ergens in het IJ. De politie heeft gezocht, maar niets gevonden.

Politiekogels in combinatie met een mogelijk politiewapen.

Merkwaardig.

9 thoughts on “Gedood door politiekogel

 1. Chris je schreef: “Politiekogels in combinatie met een mogelijk politiewapen”.

  Inderdaad mogelijk….
  De patronen zijn niet specifiek alleen voor de Walter P5 maar voor alle 9mm parabellum pistolen zoals bijv. Sig Sauer 226 en de Glock 17.

  Ik vind het verhaal van dader Gerard v. D. nogal vaag, waarom helemaal van Groningen naar A’dam rijden om daar een dubieus wapen in het IJ te gooien terwijl bijvoorbeeld het Winschoterdiep ook geschikt was geweest.

 2. @mia: sterker nog: hij zou een tussenstop gemaakt hebben in Hoogezand. Daar kan het wapen ook heen zijn gegaan.

  Nog gekker: hij stelt daarna even in de PC Hooftstraat te zijn geweest. Ook gekke plek.

  Wat het wapen betreft: met deze info moeten we het voorlopig doen. Ik kan alleen met zekerheid zeggen dat het politiekogels zijn geweest en dat Van D. stelt een Walther P5 te hebben gebruikt.

  Volgens mij maakte de politie tot 2005 gebruik van de Action 3 munitie.

 3. Bij een politie school nog wel !
  Als men criminelen processen een beetje volgt krijg je meer en meer de indruk dat criminelen aan het infiltreren zijn bij de politie . Kijk b.v naar de geheime getuigen bij Holleeder . de een na de ander is omgelegd . ( de pet ? )
  Lijkt mij dat je als crimineel ook het beste bij de politie en of douane kan gaan werken. Besy wel corrupt “ons” systeem of overdrijf ik misschien een beetje ?

 4. @roy: ik sluit voorlopig niet uit dat je woorden wellicht als een soort van overdrijving kunnen worden gekenschetst.

 5. Idd doet men mijn woorden de vele uitmuntende wetsdienaars te kort en was ook zeker niet zo bedoeld .
  Helaas komt corruptie wel voor ook in NL had ik beter kunnen schrijven .

 6. Tzja als de secretaris generaal van de politie in Nederland corrupt is(google maar eens op Joris Demmink en pedofilie) dan kan er meer.

 7. Gebruiken ze in het buitenland deze wapens/munitie niet? Ik kan me voorstellen dat er in andere landen (zelfs binnen de EU) net wat meer corruptie is…

 8. @rene s: dat is mogelijk, maar deze kogels zijn volgens justitie speciaal in opdracht van KLPD gemaakt voor de Nederlandse politie.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s