De verstikkende eenzaamheid

Voor Bert hoeft het allemaal niet meer zo nodig. Hij is 49 jaar oud en wel klaar met de eenzame lange dagen die doelloos aan hem voorbij trekken.

Het leven is Bert aan alle kanten voorbij gegaan. Hij blijft achter. Alleen. Nog niet zo lang geleden overleed zijn vader. Alleen zijn moeder bleef over. En uitgerekend zij besloot dat het nu maar eens tijd was dat hij het alleen zou gaan doen.

En dat ging Bert niet goed af.

Zijn geld ging op aan gokken. Voor de huur bleef niets meer over. Zelfs een redelijke maaltijd kon hij met geen mogelijkheid meer op tafel zetten.

Ook de woningbouwstichting was er wel klaar mee. De datum om hem uit zijn woning te zetten stond dik onderstreept in de agenda. De brief met die mededeling bij Bert aangekomen.

Nergens meer om heen te gaan. Geen doel meer in het leven. De eenzaamheid als een verstikkende deken rond je bestaan.

Een dag voor de dreigende uitzetting is de maat helemaal vol. Bert pakt zijn gereedschap en gaat aan de slag. Hij prepareert de cv-ketel en zorgt ervoor dat alle schadelijke gassen de badkamer in stromen. Kieren en gaten dekt hij af met handdoeken. De dan al niet eens meer wanhopige man sleept zijn bed naar de badkamer en gaat liggen.

Dit was het dan.

Een vreemd idee. In het woonblok rond zijn flatwoning gaat het leven gewoon door. Een pasgeboren baby krijgt een luier om. Een studente pakt nog een keer haar studieboek op. Ergens kijkt iemand lui op de bank naar een film. Het leven van alledag gaat voorbij terwijl Bert wacht op zijn verlossing.

Maar zelfs daar maakt Bert geen succes van. Op de dag dat hij zijn huis uit moet, wordt de man gewoon wakker. In de badkamer. In zijn eigen bed.

Lichtelijk versuft staat hij op. Steekt een paar kaarsen aan en gaat aan de slag met de voordeur. Hij plaatst een ijzeren balk en schroeft een zware schroef in het slot. Dan trekt hij de gasleiding van de muur en laat het gas stromen. Met een laken verlaat hij via het balkon de woning.

Korte tijd later belt hij de politie. Die de brandweer alarmeert. Zij proberen enkele minuten later de woning binnen te gaan, maar ze treffen een deur die niet zomaar open gaat. Terwijl de brandweermannen buiten op straat overleggen, vliegt de complete voorpui uit de woning.

Twee uur later arriveert Hart van Nederland.

Bert heeft zich dan al gemeld op het politiebureau. Zijn zelfmoord is mislukt. Hij is nu verdachte in een zeer ernstige zaak.

Maanden later loopt Bert de rechtszaal binnen. Het gaat wat beter met hem. Hij wil in behandeling. Maar erg veel hoop heeft hij niet meer. Hij vertelt zijn rechters dat hij nog steeds dood wil. Dat het leven geen zin heeft als het allemaal niet snel beter gaat worden. En dat het hem dit keer wel zal lukken.

De rechters knikken als het Openbaar Ministerie inzet op hulp en behandeling. Dat er goed gezocht moet worden naar de juiste kliniek. De juiste behandeling.

Ik denk alleen maar: hoe behandel je eenzaamheid?

8 thoughts on “De verstikkende eenzaamheid

 1. De laatste woorden…Ik denk alleen maar hoe behandel je eenzaamheid…waren ook gelijk mijn eerste gedachten toen ik ging lezen! Heel triest stuk maar wel keiharde waarheid.

 2. Heel erg waar! Alleen bezig met ons eigen ego,en zogenaamd veel vrienden via Twitter en FB maar geen tijd om in the real life om je heen te kijken!

 3. “…Ik denk alleen maar: hoe behandel je eenzaamheid?…”

  De vraag is m.i. hoe die eenzame mensen ‘beter te bereiken’. Dit mede gezien er meerdere (buddy)projecten lopen, in de woonplaats van “Bert”. Ik zal de desbetreffende (vrijwilligers)organisaties niet bij naam noemen, mede vanwege het recht op privacy van hem. Maar ik ken er drie aldaar. “Bert” zelf woonde op ‘bijna steenworp’ afstand van één.

  Hoe dan ook: een verschrikkelijk verhaal. Toen en nu. Waarbij ik oprecht hoop dat hij gepaste hulp ontvangt. En gepaste begeleiding nadien.

  Dank voor dit artikel, Chris.

 4. Mooi artikel! Ik denk dat eenzaamheid een van de dingen is die het moeilijkst te behandelen is. Er mee leren omgaan is ook al erg moeilijk en vergt wel wat tijd (en terugvallen in oude patronen is verleidelijk). Hopelijk komen er gauw behandelingen die daar meer op in kunnen werken. Ik hoop dat hij een goede behandeling tegemoet ziet.

 5. In hoeveel zaken staan niet twee slachtoffers tegenover elkaar? Wat is de zin er dan van om dan per se een dader te willen aanwijzen en veroordelen?

 6. @spoormachinist: dat heeft te maken met het stellen van een norm. Zie je ook bij verkeersongelukken. Ook het Openbaar Ministerie weet dat er alleen maar slachtoffers zijn, toch moet er gewezen worden op gevaarzettende karakter van verkeersgedrag of zoals in dit geval het laten ontploffen van je eigen woning.

 7. “Dat heeft te maken met het stellen van een norm.”

  Ligt daar dan niet een deel van het probleem? Degenen die de norm stellen, leven er over het algemeen ver boven. De armoedegrens is ook een norm, maar hoeveel mensen leven daar niet onder? Wat wordt de norm als de meerderheid van de bevolking de toegang tot het juridisch systeem onmogelijk wordt gemaakt door torenhoge kosten?

  Het zijn hoe dan ook normen waar Bert niets mee kan. En dan heeft hij nog geluk dat hij behandeld gaat worden. Hoeveel Berts lopen er buiten rond nu psychische hulp uit het basispakket verdwijnt? Geven we de volgende Bert een pilletje of wachten we tot hij in zijn cel zelfmoord pleegt? Stel dat het hem dit keer lukt, en iedereen zegt dat hij zo beter af is, wordt zelfmoord dan de norm? Het lijkt er wel op, want we komen Bert nu al meer dan 200 keer per jaar op het spoor tegen. Waar ik hem trouwens ook geen dader zal noemen.

  Ik ben er niet tegen dat Bert behandeld wordt, maar de kille manier waarop de norm wordt vastgesteld heeft niets menselijks meer. De norm wordt berekend waarbij verschillende mensen verschillende waarden vertegenwoordigen.

  Daarom bedankt dat je Bert nog even een gezicht hebt gegeven. In het echte leven zal hij misschien als een nachtkaars doven, maar door dat gezicht blijft hij in ieder geval tot het einde van internet leven. Wie weet kan hij daar nog eens een explosie veroorzaken…

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s