Vijfhonderd euro voor een meisje

Ze was naar de rechtbank gekomen om te vertellen wat het met haar had gedaan.

Hoe haar leven ineens helemaal anders was geworden. Dat ze zich nu voortdurend zorgen maakt. Over haar kwetsbare dochter van veertien. Of haar kleine meid niet ergens op het grote internet te zien is.

En dat ze zich dagelijks afvraagt of ze niet meer had kunnen doen om haar te beschermen. Of de dader wel weet wat hij heeft aangericht. Hoeveel schade hij heeft veroorzaakt door een naïef, zwakbegaafd meisje zo te misbruiken.

Als ze is uitgesproken, kijkt de verdachte (31) om. Recht in haar ogen. Zij kijkt terug. Er is niet zo gek veel te zien in haar blik. Ze is emotioneel. Dat wel. Hij kijkt terug. Ik hoor hem zeggen dat hij zich voor kan stellen dat zoiets erg is voor een moeder.

Ook in zijn ogen is weinig te zien.

Hij geeft keurig antwoord op de vragen van de rechter. Heeft er zelfs een pak voor aangetrokken. Voor hem op de tafel ligt een uitgeprint A-viertje van een foto. Op het beeld is een jongen te zien die een meisje stevig in de armen neemt. Eronder ligt een stapeltje papieren. Bij elke vraag van de rechter schikken de handen van de man het stapeltje.

Alsof hij letterlijk zijn gedachten wil ordenen door te controleren waar hij op dat moment nog wel controle over heeft.

Iets in zijn antwoorden en zijn houding irriteert. Het is allemaal te makkelijk. Te glad. Als iets te dichtbij komt, kiest hij de aanval. Zet hij korzelig vraagtekens bij situaties die ook hij niet kan verklaren.

Hij probeert slimmer over te komen dan hij werkelijk is. Gebruikt termen net even verkeerd. Spreekt over een suggeratie. Een strafdossier vol rediculisaties. Maar goed. Het klopt. Hij heeft haar na afloop vijfhonderd euro gegeven. En ja. Hij zei bij het afscheid dat ze maar goed geld moest gaan verdienen. En het klopt ook dat hij de seksuele handeling op film heeft gezet.

Er hangt de hele rechtszaak lang een rare lading in de lucht. Op de oppervlakte lijkt het te gaan om een man met een obsessie voor seks. Iemand die gewoon de fout maakte om via het internet contact te zoeken met een veel te jong meisje.

Maar er sluimert steeds iets tussendoor. Uiteindelijk besluit een van de rechters het te benoemen. Door het gewoon te vragen.

Waarom gaat iemand vanuit het zuiden van Nederland in totaal zeven uur in een BMW zitten om een minderjarig meisje te kunnen ontmoeten? In een auto met daarin een fotocamera en vijfhonderd euro?

De verdachte heeft het antwoord niet. En een rechtszaal is niet de aangewezen plek om te gaan speculeren.

Maar de vraag blijft wel hangen.

Ergens in een rapport over het slachtoffer staat te lezen dat ze heel kwetsbaar is. Product van gescheiden ouders. Laag IQ. Naïef.

De hulpverleners stippen het maar even kort aan. Ze bedoelen er verder niets mee. Maar het meisje heeft wel alle eigenschappen om slachtoffer te worden van een loverboy.

8 thoughts on “Vijfhonderd euro voor een meisje

  1. Ik heb ook een dochter….ook zij heeft een laag IQ….en ook zij heeft gescheiden ouders…. Maar zijn dit per defintie eigenschappen om slachtoffer te worden van loverboys?! Mijn cq onze dochter heeft bij beide ouders een fijn en veilig thuis…Ik denk Chris dat er genoeg meisjes van 14 jaar zijn, die graag met die dochter van mij, dat meisje met gescheiden ouders en een laag IQ zouden willen ruilen om elke dag in zo’n warm nest thuis te komen….

  2. Ellen, je moest eens weten wat er allemaal gaande is …. de meeste meisjes hebben een fijn en veilig huis .. ik hoop dat dit jullie bespaard zal blijven maar roep nooit te hard.

  3. Erica….ik weet maar al te goed wat er zich achter gesloten deuren afspeelt…werk zelf bij justitie, helaas dagelijkse kost!

  4. Ik ken ook zo’n meisje en ze is inderdaad slachtoffer geworden van een loverboy. En wat nog erger is, zij is gestraft en hij niet wegens gebrek aan bewijs. Nu worden zij en familie voortdurend bedreigd door vrienden van de loverboy. En Ellen dit meisje heeft ook een fijn en veilig thuis. Ze is alleen naief en heeft een laag IQ. Gescheiden zijn haar ouders niet. Loverboys zoeken en vinden zulke meisjes op internet. Ze geven het meisje het gevoel speciaal te zijn en niet dom. Als ouder sta je machteloos.

  5. @spoormachinist. Over welk systeem heb je het? Is hier sprake van een systeem of van een vent die niet helemaal spoort? En welk systeem had er dan wat aan moeten/kunnen doen?
    Makkelijk gezegd: de machteloosheid van het systeem. Je moet die uitspraak wel even handen en voeten geven, anders kan je er niks mee.

  6. Ellen, dat zeg ik, het maakt niet uit waar je werkt, het kan iedereen overkomen.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s