De moeder van Renske

Op 13 april 2011 raakt de moeder van Renske Hekman haar dierbaarste bezit kwijt.

Haar dochter.

De vriend van Renske, de uitgeprocedeerde asielzoeker Alasam S., slaat op die fatale dag de 29-jarige biologe met een bijna achttien kilo zware stalen brandblusser uit het leven. De brandblusser daalt negen keer neer op haar hoofd.

Ze heeft geen schijn van kans.

De moeder van Renske maakt tijdens de rechtszaak tegen haar ‘schoonzoon’ gebruik van haar recht om te vertellen wat het misdrijf met haar heeft gedaan.

Ze geeft een omschrijving van de dader die haar leven zo diep en onherstelbaar heeft geraakt.

‘Alasam was een aardige, rustige, attente, zorgzame, nieuwsgierige, geduldige en humorvolle man die zijn verantwoordelijkheid nam en zelf voor een inkomen zorgde. Hij was een natuurlijk onderdeel van ons gezin. Twee jaar lang waren ze samen bezig aan een toekomst. We hebben Alasam vaak bezocht in de gevangenis. De bezoekjes waren zeer emotioneel, maar brachten voor allebei verlichting. Renske zal nooit meer thuiskomen, maar eens zal Alasam dat wel.’

Daar kun je als journalist en als mens heel veel van vinden.

Maar je kunt haar woorden ook gewoon voor zichzelf laten spreken.

7 thoughts on “De moeder van Renske

  1. Het is de kunst dan, vind ik, om er WEL iets van te vinden, als journalist, of als schrijver. En dat op een juiste manier te verwoorden. En niet te snel toe te geven bij de aandrang om er enkel “bij stil te staan” en enkel de betrokkenen te laten spreken. (En vervolgens er in de koreg met goede vrienden wel lsutig op druk te speculeren. Ik beschuldig daarmee jou niet hoor, eerder mijzelf) Mijn vraag heel eerlijk is: waarom doet deze vrouw dit. Zo vergevingsgezind zijn? Hoe KAN dat? Et cetera.

  2. Alle ‘iets van vinden’ is invullen. Dan is de woorden voor zich laten spreken de beste optie.

  3. Alasam was een aardige, rustige, attente, zorgzame, nieuwsgierige, geduldige en humorvolle man die zijn verantwoordelijkheid nam en zelf voor een inkomen zorgde.

    Niet waar! hij was een overvaller.

  4. Wat is die moeder ’n mongool, Ik zou het liefst z’n ballen eraf snijden met ’n bot mes en ‘m daarna op ’n punthek gooien met z’n kop omlaag!

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s