Een dodelijke waarheid

Sommige mensen houden hun hele leven vast aan een waarheid. Ook al is die dogmatisch en schadelijk voor zichzelf. Dat mag en kan. Maar wat als die waarheid een ander de dood injaagt?

Op 22 september 2011 doet de vriend van Geertruide Nieborg een vreselijke ontdekking. De nog jonge vrouw zit roerloos op de wc in haar eigen huis. Haar lichaam is nog warm. Maar wel dood.

Een arts onderzoekt de vrouw, maar weigert een verklaring van natuurlijk overlijden af te geven. Er is iets raars aan de hand. De kalenderleeftijd van het slachtoffer komt niet overeen met de staat van haar lichaam. Ze lijkt aanzienlijk ouder. Heeft haar gezondheid sterk verwaarloosd. Haar tanden zitten los en zijn bruin. Op twee plekken op haar lichaam stinken twee open wonden.

En ze heeft rare korreltjes op haar lichaam geplakt.

De pijnlijke conclusie is dat ze is overleden aan een simpele infectie. Een bacterie die week na week ongehinderd een weg heeft kunnen zoeken door haar verzwakte lichaam. Tot het einde. Tot in haar hartbloed. Een simpel kuurtje antibiotica zou haar zo weer op de been hebben geholpen.

Onderzoek van de politie leert al snel dat het slachtoffer haar heil zocht bij een natuurgenezeres. En niet zomaar eentje.

Een echte. Een fanatieke. Een genezeres met meerdere patiënten. Die ze zelf ‘de mensen van de roedel’ noemt. Het is haar taak in het leven om mensen naar onsterfelijkheid te leiden. En dat kan ook. Als mensen maar goed naar haar luisteren. Als ze hun energiebalans op orde brengen en zware metalen uit hun lichamen drijven. Als ze maar goed letten op de gevolgen van links- en rechtsdraaiend melkzuur.

Bolletjes melksuiker, gedoopt in zwavel. Dat is de oplossing voor een lang leven. Korrels op de huid. Onder een pleister. Omgaan met mensen met hetzelfde energieniveau.

De reguliere geneeskunde snapt het niet. Volgens de natuurgenezeres. Sterker nog: ze hebben het volledig mis. Ze noemen haar volstrekt ten onrechte een psychiatrisch patiënt. Een vrouw met niet corrigeerbare waanbeelden. En dat is raar. Want haar waarheid is de waarheid.

Een waarheid waar Geertruide Nieborg in bleef geloven. Ook toen ze huilend van de pijn naar haar eigen wc kroop om het zwarte gal uit haar lichaam te spugen. Ook toen haar tanden los begonnen te zitten en ze niet meer kon lopen van de pijn. Ze geloofde het. Dat het er allemaal bij hoorde. Dat ze op weg was naar genezing en onsterfelijkheid. En dat de pijn in haar lichaam er door de korrels uit zou komen.

Pas in haar laatste momenten begon ze twijfelen. Stuurde ze een brief naar de vrouw in wiens handen zij haar lot had gelegd.

,,Hoeveel kan een mens hebben? Ik ben echt op. Ik kan niet meer. Is het een optie om een poos te stoppen met de korrel? De laatste dagen heb ik alleen maar op bed gelegen. Elke stap die ik zet gaat me door merg en been. Huilen op de wc. Mijn mond doet zo’n zeer. Mijn tanden zitten los. Hoort dit er echt allemaal bij?”

Ja, zei de natuurgenezeres. Het hoorde er bij. Ze had nu slechts ‘een vastloper’. En dat was niet erg. Sterker: een huilbui zou haar sterker maken.

Op 22 september om 22.20 uur zet een arts een handtekening onder een van de laatste documenten met de naam Geertruide Nieborg. Ze is dood.

Een makkelijk te behandelen infectie werd haar fataal. Ze betaalde de hoogste prijs voor de niet corrigeerbare waarheid van een ander.

16 thoughts on “Een dodelijke waarheid

 1. Hoi Chris,

  mooi maar zeer treurig verhaal. mag je de naam van die “genezeres ” niet noemen? Ik ben graag een gewaarschuwd mens.

  Groeten,

  Derk

 2. @Billie en @Derk: in de huidige heksenjachtcultuur vind ik het niet langer verantwoord om namen van verdachten/daders te noemen. Ik verwijs u door naar GeenStijl.

 3. Leven met de werkelijkheid:
  Haar naam, Diane. Ze woont op nummer 35.
  Diane 35 bevat 35 microgram ciproterone acetaat.
  De reguliere geneeskunst!!! Maar blijkbaar is er iets mis en loop je de kans om er eventueel een beetje dood aan te gaan.
  Androcur50 wordt gebruikt als middel voor chemische castratie.
  Androcur 50 bevat 50 milligram ciproterone acetaat !!!!
  Als er van alles mis gaat inzake chemische castratie, zoals het ontstaan van Lichen sclerosus (een automuum falen getriggerd door de schommeling in hormoonpeil) dan is liever niemand van de reguliere geneeskunst thuis. De kunst bestaat er voornamelijk uit om je door te schuiven naar een ander. Van uroloog naar dermatoloog en vise versa, naar de endocrinoloog die maar een internist blijkt te zijn etc. Als een aantasting door een te hoog cortisol over het hoofd wordt gezien door die zogenaamde endocrinoloog, kan het gebeuren dat je met je krampaanvallen bij een neurologe op de onderzoektafel belandt. Binnen enkele minuten heeft zij het over “cortisolschade, vaker gezien maar dan bij patiënten die zoladex gebruiken ivm prostaatkanker. Wat jij nodig hebt is een echte endocrinoloog”
  Tja, en die verwijzing is inmiddels ruim drie weken geleden afgegeven aan de balie in het Erasmus. Gehoord, nee hoor nog niets.
  Ik wil niet naar kwakzalvers, maar blijkbaar zijn er alleen nog maar kwkzalvers,… met en zonder papieren.

 4. En wil je een vervolg? Ik heb net gebeld naar de afdeling Endocrinologie Erasmus. Ik had nog lang kunnen wachten op een uitnodiging want die verwijsbrief zijn ze kwijt. Gaan ze opvragen bij de huisarts…
  Maar weet intussen misschien iemand een adresje bij een betrouwbare kwakzalver voor me ?

 5. Ik ken de genezeres in kwestie , was vroeger een goede homeopaat. Heb er veel baat bij gehad, ben met haar gestopt toen ze ‘vreemd’ begon te doen. Jammer. Triest verhaal voor zowel voor de genezeres als het slachtoffer en de familie. Wie er schuldig is, ik zou het niet weten. Blij dat ik geen rechter ben.

 6. Niets ten voordele van die natuurgenezeres. Als je als vriend/partner ziet dat de gezondheid van je vriendin achteruit gaat; grijp je dan in?

 7. Jammer dat het zo gegaan is, onnodig lijden, onnodige dood. Maar het gaat te ver, om dan iedere natuurgenezer(es) als kwakzalver te betitelen. Net zoals een arts fouten kan maken, dat daarmee alle artsen over dezelfde kam worden geschoren.

  De genezeres blijkt een goed homeopaat te zijn geweest, maar is doorgeslagen … Teveel geloof in haar zelf gehad? Teveel behoefte aan erkenning? Moet je hier praten over schuld en schuldigen?

  Een aantal jaren geleden is een bekende van mij overleden. Had weken lang aanhoudende hoofdpijnen; paracetamol, ‘gaat wel over’ zeiden de artsen.
  Na twee weken werd de hoofdpijn ondraaglijk, naar het ziekenhuis, opname en onderzoek. Sterft na twee dagen in de armen van zijn vrouw, terwijl de artsen nog niets hadden gevonden.
  Wat blijkt; herseninfarct, bloedpropjes over het hoofd gezien.
  Schuldig …?!

 8. @Jos: in voorkomende gevallen hebben we het tuchtrecht waar artsen met grote regelmaat schuldig worden bevonden aan medische blunders. Dit geval is natuurlijk wel een graadje erger. Hier werpt iemand zich op als hulpverlener, maar maakt ze van iets onschuldigs een dodelijke ziekte.

 9. Klopt! Zouden we dan, in plaats van te blijven praten over kwakzalvers, alternatieve geneeswijzen, heilpraktisers en meer groepen mensen als eenheidsworst in een hoek zetten, hier niet eens duidelijk moeten gaan scheppen? Gradaties aangeven, erkenningen? Richtlijnen?

  Zijn er goeden, zijn er slechten? Waar ligt de grens? Wat is meetbaar? Zijn er erkende opleidingen?

  De genezeres heeft de plank volledig misgeslagen, de cliënte was de wanhoop nabij maar heeft vastgehouden aan haar geloof en dat van de genezeres. De genezeres kan worden veroordeeld en dan zeggen we; terecht! Want dan is er gerechtigheid. Maar is dat zo?

  Waarom wordt het deze groep kwakzalvers mogelijk gemaakt? Is het teleurstelling in de ‘erkende’ medische wereld? Angst? Wanhoop? Waar blijft de mens met een eigen kritisch oordeel?
  We zien programma’s op tv, neem bijvoorbeeld het fenomeen paranormaal. De een vind het gek, de ander abnormaal, andere mensen putten er hoop uit, komen er zelfs verder mee.
  Maar kun je een diploma krijgen voor paranormaal begaafd zijn?

  Wat jij thans schrijft, zo duidelijk, het zou mijn vurige wens zijn, dat dit soort zaken gaan leiden tot verbetering en bescherming. Want wat is er veranderd sinds het debacle Jomanda versus Millecam?

 10. @Renate en anderen…
  “Middeltjes van kwakzalvers hebben die werkzaamheid in ieder geval niet.”
  .
  Ik ben een doe het zelf kwakzalver. ’s Morgens neem ik artisjokthee met gember en honing mee voor mijn hoest/keelklachten. Bovendien is artisjokthee (niet te vinden in NL) bijna net zo effectief als vochtafdrijver als die zeiktabletjes. Doordat ik mijn recept nu hier verraad ben ik vast ook al praktiserend kwakzalver.
  Ik voeg er de waarschuwing maar aan toe: “Never try this at home”
  .
  Kun je dat onderbouwen dat middeltjes van kwakzalvers nooit helpen. Ik wijs je eens op salicyzuur. Staat hier toevalling naast me, 10% in vaseline, van de dermatoloog!!!
  Salix, onze trouwe wilg waarvan de bast dit middel bevat wat al vele eeuwen bekend is en nu door de reguliere geneeskunst wordt gebruikt.
  Laten we het eens hebben over die tabletjes die hartpatiënten onder de tong lieten smelten… Digitalis. Staat in de tuinen als vingerhoedskruid en er zit genoeg in om gelijk helemaal de pijp uit te gaan.
  Als kind, wanneer de stoelgang ontregeld was kregen we laudanum.
  Vies smerig bitter zooitje. Er gingen wat druppels op een suikerklontje. Op recept, van de huisarts en werd via de apotheek geleverd. De eerste dag sputterde je tegen, de derde dag keek je ernaar uit en na vijf dagen hield het op. Dan werd je kwaad dat je niets meer kreeg. Dank je de koekkoek, laudanum was opium!!!
  Via de reguliere geneeskunst.
  .
  Ik zou van Chris wel eens willen weten waar hij dit staaltje pulp journalistiek vandaan heeft gehaald. Ik ben van hem namelijk meer nuance gewend. Wat is dit voor voorbeeld om genezers mee af te kraken?
  Dat iemand zo maf is om tot in de dood door te gaan met een behandeling die alleen maar schaadt, dat kan ook als de bijwerkingen van een regulier medicijn straal worden genegeerd.
  En ook reguliere artsen zijn aan de drugs, totaal van het padje, geven verkeerde diagnoses en hun patiënten ondergaan hersen operaties, delen van de hersenen worden onterecht weggehaald.
  Mensen krijgen een diagnose voor een dodelijke ziekte en verbrassen hun toekomst, ze blijken gezond
  .
  Van de alternatieve geneeswijzen ken ik geen enkel voorbeeld dat wereldwijd tot in diverse generaties schade heeft veroorzaakt.
  Maar als we naar DES en SOFTENON kijken dan hebben we gelijk twee voorbeelden ervan dat de reguliere geneeskunst tot dit vergaande staaltje van falen wel in staat blijkt.
  .
  Dat juist een verslaggever als Chris dan zijn ogen sluit voor de realiteit van de macht van de farmaceutische industrie en die reguliere geneeskunde, waar miljarden in omgaan vind ik triest.
  Natuurlijk doet deze industriële uitbuitersgroep er alles aan om elk negatief voorval uit de alternatieve richting in een kwaad daglicht te stellen. Sterker nog, meneer doet hier het vuile werk even voor ze, omdat zo’n idiote uitschieter van die dode vrouw op de wc zo lekker klept op een blog.
  .
  Ik neem het niet op voor kwakzalverij, ik ben erop tegen de ogen te sluiten voor de manipulatie en belangen die er achter die hetze tegen alternatieve genezers zit.
  .
  Last van neusverkoudheid? Lig niet te klooien met zoutwater snuiven, in de apotheek hebben ze keurige sprayflacons met een NaCl- oplossing. Een euro of zes per recept aan apothekerskosten en wij samen kunnen onze zorg niet meer betalen. Snuif dat dan maar eens op……

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s