Geen daders herdenken

Daar gaan we weer. Het is begin mei en we mogen weer herdenken. In alle vrijheid.

Die herdenking is al sinds jaar en dag aan voorwaarden verbonden. We gedenken alleen mensen waarvan wij denken – of in ieder geval vermoeden – dat ze goed zijn.

Aan de daders mogen we van de directeur van het 4 en 5 mei Comité niet denken. Er zijn mensen die nog verder gaan. We mogen helemaal maar niet denken aan Duitsers die in de oorlog zijn gestorven. Zij waren immers fout. Ook zeventig jaar na dato staat dat beeld overeind.

Ik vind dat een buitengewoon goede zaak. Omdat Duitsers inherent slecht waren. Ik zal dat met een voorbeeld toelichten.

Op 13 februari 1945 vlogen in het holst van de nacht talloze bommenwerpers naar een slapende stad. Uitgerekend een oude historische stad waar veel onschuldige burgers hun heil zochten voor het naderende oorlogsgeweld. Waar ze dachten veilig te zijn in de voornamelijk houten binnenstad. De stad had nauwelijks tot geen verdediging of belangrijke taak in de oorlog.

Het idee voor het bombardement was even efficiënt als gruwelijk. Er zou letterlijk een ware vuurstorm worden gemaakt. Meerdere door brandbommen veroorzaakte helse vuren zouden door hun aanzuigende werking een storm genereren die de stad compleet in de as zou leggen.

De operatie werd niet lichtzinnig opgepakt. In totaal 1300 vliegtuigen vlogen uiteindelijk op de stad met al haar burgers af. Ze gooiden brisant- en brandbommen en deden waar ze voor bedoeld waren. Dood en verderf zaaien.

Toen de stad in brand stond, vlogen bommenwerpers nog een keer over om de puinhopen met dodelijk metaal en staal te bombarderen. In 63 minuten was de hel werkelijkheid geworden. Naar schatting 25.000 burgers stierven aan de gevolgen.

Stelt u zich dat eens voor. U bent burger. U ligt te slapen. Maanden geleden al gevlucht voor de oorlogsterreur. En nu in de veronderstelling dat het oorlogsgeweld aan u voorbij zal gaan.

De hemel licht dan op door afgeworpen fakkels. De eerste bommen vallen. U bent doodsbang. Brandende vrienden sterven op straat. Uw stervende kind ziet er niet eens meer uit als een kind. Terwijl overal het vuur vliegt, vallen opnieuw bommen naar beneden. U voelt het hete metaal uw lijf binnendringen.

Vreselijk.

Deze gruweldaad uit de Tweede Wereldoorlog was zo ernstig dat ik hen die alleen de goeden willen herdenken graag gelijk geef.

De mensen die verantwoordelijk waren voor deze hel op aarde herdenk je simpelweg niet.

12 thoughts on “Geen daders herdenken

  1. Prachtig verfilmd in ‘Grave of the fireflies’. Zelfde oorlog, iets andere lokatie, nadat Amerikaanse bommenwerpers op exact dezelfde wijze een houten Japanse stad in vlammen hadden doen opgaan. Een aanrader, deze Japanse tekenfilm!

  2. Precies wat ik dacht: op 4 en 5 mei weten wij weer haarscherp de grens tussen goed en kwaad. Een geruststellende gedachte.
    Kan het niet over mijn hart verkrijgen op Like te drukken, helaas..

  3. was dit niet ook het scenario van bv dresden, berlijn of Keulen? Kwamen niet ook daar vele gewone burgers om, die ook deze oorlog niet gewenst hadden? De daders herdenken, nee dat hoeft niet, maar alle slachtoffers herdenken lijkt me prima

  4. @Mitsai Kijk naar de datum en begrijp dat dit over Dresden gaat.

  5. Je vergeet te vermelden dat deze, eh, Duitsers de volgende dag terugkwamen voor een derde bombardement, om zoveel mogelijk van de toegestroomde hulpdiensten mee te pakken. Lekkere jongens hoor.

  6. Pingback: Chris Klomp, neonazi

  7. Dat was inderdaad een naar bombardement. Oorlogen bakken nu eenmaal geen zoete broodjes. Gruwelijke spiegel hou je ons weer eens voor Chris! Het loutert alleen al dit eens te herdenken. ondanks dat het niet mag van dat comité…

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s