De waarheden van John

Tijd voor een experiment.

Ik ga u twee verhalen vertellen. U mag zeggen welk verhaal klopt.

I

Johnnie is een jongen zonder veel verantwoordelijkheidsgevoel. Van het platteland. Hij gaat naar Griekenland om te zuipen met zijn vrienden terwijl hij eigenlijk voorbestemd is om de moderne boerderij van zijn ouders over te nemen.

Komt terug van zijn wilde vakantie en gaat meteen weer op stap in zijn woonplaats. Zonder al te veel slaap in het hoofd stapt hij de volgende dag in zijn goedkope Golfje om keihard met zijn vrienden over de snelweg te racen.

Achter elkaar aan. In snelle Golfjes. De een nog stoerder dan de ander. Op volle snelheid haalt Johnnie zomaar een voorganger in. Hij stuurt weer naar rechts en kijkt ondertussen onverschillig naar de bijrijdster. Die praat zonder zorgen met hem. Kan het haar schelen. Een van zijn vrienden probeert op zijn beurt Johnnie weer in te halen. Alles met duizelingwekkende snelheid.

Een seconde later boort Johnnie zijn auto in een voorganger. Die knalt door de klap met zijn auto van de snelweg en boort zich weerloos in een sloot. De zwaargewonde man verklaart later dat hij dacht er aan te zullen gaan.

Tijdens zijn rechtszaak heeft John geen antwoorden. Het is gewoon gegaan zoals het is gegaan. En ja. Hij en zijn vrienden hebben nu eenmaal een andere rijstijl. Natuurlijk is er wel spijt. Maar dat hij maatschappelijk nu zoveel verkeerd heeft gedaan….

II

John is een jongen met een grote verantwoordelijkheid. Hij moet de moderne boerderij van zijn ouders overnemen en hij is daar klaar voor. Het is een harde werker. Wat dat betreft gunnen zijn ouders hem de boerderij.

Om te ontspannen vertrekt John met zijn vrienden naar Griekenland. Je wilt wat als jong bent. Bij thuiskomst is het vakantiegevoel nog niet helemaal weg. Een paar biertjes volstaan om het af te leren.

John krijgt door de omstandigheden te weinig slaap en gaat de volgende dag met zijn vrienden in hun betaalbare Volkswagens een stukje rijden. De snelweg is niet druk en John is jong. Dan trap je het gaspedaal nog wel eens te ver in.

De hormonen in de vriendengroep razen nog even door.

Als hij een auto heeft ingehaald, is hij even de concentratie kwijt. Zijn bijrijdster trekt zijn aandacht. Zijn voorganger is er te snel. Die rijdt op dat moment 93 km/h op zijn cruise control. Veel te traag voor een snelweg waar 130 de norm is. Traag. Maar niet illegaal.

Tijdens zijn rechtszaak weet John zich geen houding te geven. Hij vindt het erg voor het slachtoffer, maar weet ook dat hard rijden op het platteland soms onderdeel is van het leven als je jong bent. En wat moet je nog zeggen? Wie een ander van de weg knalt, is schuldig. Dat ziet hij zelf ook wel in.

Aan u het woord.

UPDATE:

Het antwoord is: allebei.

De verhalen zijn allebei waar. Het is maar hoe je het ziet. De waarheid is onmiskenbaar onderdeel van onze eigen perceptie.

7 thoughts on “De waarheden van John

 1. Wat mij betreft maakt het niet zoveel uit of Johnnie een modelburger of een losgeslagen idioot is – die waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Wat telt, is dat hij behoorlijk onverantwoordelijk rijgedrag heeft vertoond en een ongeluk heeft veroorzaakt. En daarvoor moet hij boeten, ook als voorbeeld voor zijn vrienden die kennelijk ook wel houden van een potje racen op de snelweg.

 2. als ik het zo lees uhh zou ik zeggen verhaal 2 klopt.
  zeker fout?

 3. Verhaal 2 klinkt waarschijnlijker. Een boerderij overnemen is niet niks. Iemand bijna doodrijden ook niet.

 4. De waarheid is dat die jongens nooit een rijbewijs hadden mogen krijgen. Het is overduidelijk dat ze geen van allen de verantwoordelijkheid kunnen dragen om zo’n gevaarlijke machine te besturen.

 5. ja allebei pfff zat ook eerst te twijfelen
  maar omdat je zei welke dacht ik je mag er maar 1 kiezen.
  hahaha trut had ik nou maar gewoon gezegd allebei
  want in beiden stukken stond het zelfde alleen anders.

 6. De kunst is om niet te kiezen tussen twee voorgekauwde verhalen.

  Als je bij iets betrokken raakt dat je schuld zou kunnen zijn dan moet je gewoon eerst nadenken en daarna met een goed verhaal komen.

  Dan kom je er met de minste schade mee weg.

  Zo doen rijke mensen het ook.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s