De misverstanden rond Volkert

De fans van Pim Fortuyn kunnen maar niet wennen aan feiten. De waarheid telt niet meer. Moordenaar Volkert van der G. is en was een gevaarlijk monster zonder geweten.

Het verhaal Volkert van der G. kent een vreemde dynamiek. Een door politieke kleur ingevulde werkelijkheid die nergens terugkeert in de realiteit.

Eerst was er de grote zorg over maatschappelijke onrust als Volkert vrij zou komen. Tijdens zijn proefverlof bleek dat al onzin. En nu hij vrij is, blijft het ook oorverdovend stil. De enige onrust die boven borrelt, komt uitgerekend van de politici die graag in de voetsporen van Pim willen treden, maar daar niet de geestelijke bagage voor hebben.

Toen kwam het grote misverstand spijt. Volkert zou geen berouw tonen en dus nog altijd gevaarlijk zijn. Ook dat is een onzinnige stelling. Tijdens de behandeling van zijn hoger beroep nam Volkert in het openbaar zelf het woord. Hij gaf aan wel degelijk spijt te hebben.

En dan hebben we nog het grote gevaar op herhaling. Populistische politici deinzen er niet voor terug om fact free in het rond te toeteren dat Volkert ‘een wandelende tijdbom is’. Dat is gek. De intellectueel hoogbegaafde en overdreven gewetensvolle Volkert is weken aan een stuk door het gespecialiseerde Pieter Baan Centrum onderzocht. Meerdere gedragsdeskundigen hebben bij herhaling en op verschillende momenten in de tijd met hem gesproken. Zelfs vlak voor zijn omstreden vrijlating nog. De gevangenisdirectie is om advies gevraagd en de Reclassering heeft een rapport opgesteld.

De eindconclusie was en is duidelijk. Het recidivegevaar van Volkert wordt als laag ingeschat. Honderd procent garantie is nooit te geven. Maar als forensisch specialisten ‘laag’ zeggen, dan ben je mijlenver weg van ‘een wandelende tijdbom’.

Ook over de kwalificatie van de moord valt veel te zeggen. Het Openbaar Ministerie zag er geen politieke moord in. De rechtbank acht de aanslag op de democratie niet groot genoeg voor een levenslange gevangenisstraf.

De gekleurde roeptoeters in de samenleving hebben echter geen oog voor de mening van deskundigen die dag in dag uit werken met mensen die de meest vreselijke dingen hebben gedaan.

Zij roepen in hun ten onrechte aangetrokken witte jassen vrolijk dat Volkert een gestoorde man is en altijd zal blijven. Ook al blijkt zonneklaar uit zijn vonnis dat de beperkte stoornis die hij heeft niet aanwijsbaar in verband staat met de moord. Ook al geeft het PPC in Scheveningen aan dat Volkert helemaal geen man is met onwrikbare standpunten.

En dat alles stoort mij mateloos. De feiten niet kennen is onkunde en onkunde valt nog te bestrijden met kennis. Maar de feiten niet onder ogen willen zien, gaat veel verder. Dan praten we niet langer over onzin, maar over kwade onzin.

Fortuynisten die de integriteit en onafhankelijkheid van de rechtsgang en het professionele oordeel van deskundigen in twijfel trekken en feiten stelselmatig negeren om hun eigen idool te eren vind ik gevaarlijker voor de rechtstaat dan Volkert ooit geweest is.

21 thoughts on “De misverstanden rond Volkert

 1. Helemaal eens!! Roeptoeters, ik krijg rode vlekken in m’n nek van ze.

 2. Je ‘pleidooi’ is helder. Alleen moeten we wel beseffen, dat hier de impact van de moord thans een nagalm krijgt als ook, dat mensen veelvuldig in het verleden blijven hangen. De vraag welke op dit moment – juist vanwege de verkiezingen van 22 mei – leeft is, wat als … Wat, als Pim nog had geleefd. Wat als Pim het roer had omgegooid, wat als …

  De politieke beweging welke destijds in gang was gezet, werd abrupt beëindigd. Daarvan krijgt Volkert de schuld.
  De belangen van een grote groep, die meenden te kunnen schuilen onder de hoed van Pim, werden in de koude gezet. Daarvan krijgt Volkert de schuld.
  De politiek zingt al jaren de zwanenzang, loos van visie, geen lef, geen daadkracht, kakelen als kip … noem maar op. Daarvan krijgt Volkert nu ook de schuld.
  ‘Want als Pim er nog was geweest, was het allemaal anders’.

  Dat een Wilders Pim adoreert om stemming te maken en stemmen te trekken, vind ik een aanfluiting voor Pim. De man was vele malen ‘groter’ dan Geert. Maar het bekt wel lekker in deze tijd.
  Anderzijds, Wilders brengt in ieder geval roering, dát kan van veel politici niet worden gezegd. Geert doet harde uitspraken, gelijk aan Pim. Mensen vergelijken, kaderen en zie daar, een tweede Pim. Klote Volkert, alweer de schuldige! Neen, nog stééds de schuldige!

  Mijns inziens is de witte jas niet aangetrokken en ligt de essentie niet op de gesteldheid van Volkert, maar de schuldige van alle ellende – welke veel verder gaat dan de moord – die maakt, dat hij dan maar levenslang moet krijgen.

 3. @Jb van het Einde: de moord op Fortuyn is overschat als het gaat om politieke betekenis. Feit is dat Pim nooit is doorgedrongen tot het parlement en dat waarschijnlijk ook nooit zou hebben gered. Je zou zelfs kunnen zeggen dat zijn statuur deels te danken is aan zijn dood. Maarten van Rossem heeft al eens eerder helder uiteengezet dat ook Pim overschat werd.

 4. Zie je niet alleen bij Volkert toch.. Mensen reageren vaak vanuit hun persoonlijke behoefte naar genoegdoening en vergelding. Ondanks dat het soms heel menselijk is, is het vaak de onwetendheid die spreekt…

 5. Ik denk juist dat de moord op Fortuyn juist een enorme impact heft gehad. De politiek is sindsdien erg verandert. Dat hij het waarschijnlijk niet eens gered had om in het parlement te komen, is natuurlijk een grap van je. Vlak voor de moord, was zijn partij de grootste in de peilingen, maar zelfs wanneer hij niet de grootste was geworden, dan hadden ze heus wel 1 zetel behaalt, waarmee Fortuyn dan in het parlement was gekomen. En Maarten van Rossem en helder uiteenzetten? Kom op zeg.
  Overigens, ik ben zeker geen Fortuynist.

 6. Helemaal eens met deze analyse. Wat ik een zorgelijke ontwikkeling vindt is dat een mening, hoe ongefundeerd ook, tegenwoordig genoeg is om in alle vrijheid actie te voeren. Er wordt zelfs begrip getoond voor alle emoties, hoe onredelijk deze ook zijn. Goed. Het zij zo. Ik neem alle mededelingen van deze roeptoeters voor kenisgeving aan en ga over tot de orde van de dag.

 7. Folkert is een moordenaar. Niet meer en niet minder. Een eind aan iemands leven maken is verwerpelijk en dient om die reden bestraft te worden. De persoon en daden van het slachtoffer staan daar los van. De loop van de geschiedenuis wordt bepaald door acties en reacties en niet door gebeurtenissen die niet plaats vinden. Honderd jaar geleden was een politieke moord aanleiding voor wat later de Eerste Wereldoorlog is gaan heten. Niet omdat met die aanslag werd verhinderd dat een kroonprins keizer werd, maar vanwege de reacties op deze actie. Na de moord op Pim Fortuyn waren de reacties niet van dien aard dat dit grote gevolgen had op de loop van de geschiedenis. Dat ligt aan die reacties en niet aan de actie van Folkert.

 8. Volledig mee ONeens. Dit was 100 procent een politieke moord en daarom was levenslang op zijn plaats geweest. Tevens werd (en wordt) van der G. verdacht van een eerdere moord op een milieu-ambtenaar. Daarmee wordt ook duidelijk dat de kans op herhaling vrij groot is.

 9. “Tevens werd (en WORDT) van der G. verdacht van een eerdere moord op een milieu-ambtenaar.” Zijn betrokkenheid hebben ze nooit aan kunnen tonen… Schoenmaker, hou je bij je leest 🙂

 10. helemaal mee eens! Mijn overbuurman roept regelmatig de vuiniszakjassen-dragende pubers die zijn woning passeren na. Woorden als Kut Marokkaan galmen dan door de straat. stel deze man wordt vermoord en zijn moordenaar komt na het uitzitten van zijn straf vrij. Weinig mensen die zich daarover dan druk zullen maken. Als er werkelijk ook maar een geringe kans op herhaling zou zijn zou Van der G niet vrijgelaten zijn. En of het nu Pim is of de overbuurman die vermoord is… Het is het Nederlandse rechtssysteem dat bepaald of iemand recht heeft op vervroegde vrijlating. Bovendien wordt van der G nu met arendsogen in de gaten gehouden, die man kan niet eens naast de pot pissen zonder dat het opgemerkt wordt.

 11. Een critisch punt! Vele zogenaamde deskundigen “denken”dat ze het zo goed weten. Echter weten wij nog steeds niet de beweegredenen van VvdG en of hij spijt heeft van zijn actie. Vergist u niet, hij heeft wel, willens enwetens , een mensenleven genomen. Dankzij deze politieke moord heeft Geert Wilders een grote aanhang verworven met in mijn ogen dezelfde onderwerpen. Nu echter met meer scherpte in zijn uitlatingen dan ooit door een politicus geuit.

 12. @Chris; het blijft een ‘wat als’ en dat kan ook niet anders. Pim heeft het werk niet af kunnen maken. De stemmers hebben niet kunnen stemmen. De politieke beweging waar ik op doel, is de protest stem. De verfrissing, de verduidelijking, de vertaalslag naar een groep van de bevolking, welke niet- of passief politiek geëngageerd was. Pim was een nieuw geluid en daarover bestond nog geen geschiedenis; helaas ook geen toekomst.

  Overschatting meent men aan te tonen, daar de partij uiteen viel. Zeker, de partij was Pim en vice versa. Een einzelgänger was het zeker, niet eenvoudig om mee samen te werken. Dát zie je ook terug bij Geert. Wat als … de leider lijdt in plaats van gaat leiden.
  Maar de impact op de partij, de ‘post onvoorzien’ was naar mijn mening ook zeker debet aan verder functioneren. En zoals het nu met Geert gaat, ging het toen ook in Den Haag. Lijkenpikkerij, er met veel bravoure ‘overheen’ en de partij van Pim de grond indrukken. Want daar was men in Den Haag op dat moment goed in, zoals men nu ook Geert aanviel op slechts een enkele uitspraak.

  ‘Van der G. gaat in Apeldoorn wonen’ vernam ik vanavond tijdens een zakelijke bespreking. ‘Who cares’ was mijn reactie. Men keek, keek nog eens en zweeg. Over tot het onderwerp van de avond en ja, dat zal heel NL gaan doen. Dat lijkt me goed, voor iedereen.

 13. Ja, mee eens, goed stuk.

  Wat me ook ergert zijn de media (Radio 1 bijvoorbeeld), die bij wijze van spreken hele themadagen organiseerden over de vraag of hij wel of niet kans loopt om omgelegd te worden. Waarom niet gewoon zwijgen, media? Of erover schrijven zoals Chris hier doet.

 14. Pingback: Moraal Ridders | Swap I. Chou

 15. Ik denk dat het wel een politieke moord is geweest,we weten gewoonweg niet alles omdat de opdrachtgevers nog in leven zijn en
  volkert een deal heeft gesloten met……
  We gaan het weten maar of we het nog gaan meemaken dat is te betwijfelen(als we alles es wisten ondanks dit snelle medium)

 16. In feite is de pers hieraan medeschuldig, zelden wordt een politicus bij het herhalen van zijn “mantra” gevraagd uit welk onderzoek zijn feiten stammen, of als dat mogelijk is weerlegd met cijfers die een leek in 3 minuten van de CBS website kan halen.
  Daarom denken de politici dat ze alles kunnen roepen , omdat ze nooit worden weersproken!
  Een goed voorbeeld van een mantra van de laatste maanden is “de EU zorgt voor banen”.
  Nou , ik zel het u vertellen , er is geen statistiek te vinden die dat ondersteunt.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s