Lieve haters

Lieve haters,

Hoewel ik er alle begrip voor heb dat jullie contact met mij zoeken, omdat ik immers over zaken schrijf waar jullie net even anders over denken, lijkt het mij toch verstandig een aantal zaken af te spreken.

 1. Stelt u zichzelf eerst eens netjes voor. Dan kunnen we op basis van gelijkwaardigheid en in alle rust spreken over eventuele meningsverschillen.
 2. De aanhef ‘klootzak’ schept niet meteen wederzijds vertrouwen. Probeer het eens met ‘Beste meneer Klomp’, of, als u dat te formeel acht: ‘Beste Chris’
 3. Probeer, al is dat soms best lastig, wat minder taalfouten te maken. Ik ben doorgaans best druk en het doet mij zeer aan mijn ogen om onze mooie taal zo misbruikt te zien worden. Ik wordt daar best moe van.
 4. Mocht u wel met uw eigen naam reageren, vraag u dan af wat uw moeder zou vinden van uw taalgebruik. Of een rechter, maar dat is weer een ander verhaal.
 5. Schrijf uw frustratie gerust van u af in mijn richting, en leg uw epistel dan even weg. Ga een stuk wandelen (of fietsen, wat u wil), kom terug en besluit dan pas om op de verzend-knop te drukken. Of niet. Het kan een wereld van verschil betekenen.
 6. Bedenk dat ik zelden haatdragend ben. Ik ben geboren op een plek in  Nederland waar mensen zich de pis niet zo snel lauw laten maken. Het is echter tevens een plek waar mensen doorgaans niet buigen voor terreur.
 7. Probeer wat meer te genieten van uw leven. Wrok en bitterheid hebben een directe weerslag op uw gezondheid. Waar u wellicht lastig in slaap komt omdat u steeds maar weer nieuwe manieren moet verzinnen om mij te benaderen, mag ik mij doorgaans verheugen in een buitengewoon prettige slaap.

Dank voor uw aandacht en ik sluit voor het gemak af met een voorbeeld van een elektronisch verzonden epistel, waaruit volgens mij wel blijkt waar de verbeterpuntjes zitten. Dan weet u dat.

20170731_225330

12 thoughts on “Lieve haters

 1. Moi Chris, het is alweer een tijdje geleden dat wij elkaar “spraken”. Ik lees dat je nog steeds in trek bent bij de afdeling: “andersdenkenden” 😂

 2. Nou ja, zeg. Dat ik zomaar een dt fout maak. En dat nog wel in een tekst over taalfouten! Ik zag dat mensen op Twitter er ook al over begonnen. En verwezen naar dit blog. Had ik ineens meer bezoekers. Maar goed, een fout maken is nooit leuk, natuurlijk.Daar wil je geen bezoekers mee naar je site trekken.

 3. Dag Chris,

  Dit is de eerste en laatste keer dat ik je website heb bezocht. De manier waarop en hoeveel jij reageert op de mensen die jou aanschrijven verraad jou niveau. Je kan nog zo je best doen je reacties een volwassen kleurtje te geven, op mij komen ze toch over als pesterijen. En dan zet je nu zo’n relaas, beginnend met “lieve haters” op je voorpagina. Je maakt je zorgen om schrijffouten, maar waar jij je werkelijk zorgen om moet maken is je eigen houding. Een kinderachtige houding die mij doet afkeren van je website , waardoor ik nooit meer iets wat jij schrijft serieus zal nemen.

 4. Beste meneer Klomp,
  Van een journalist mag je verwachten dat fouten zoals “ik wordt” niet worden gemaakt. En al helemaal niet wanneer u commentaar levert op andermans schrijfsels. Ik moet toegeven dat het Nederlands dat gebruikt wordt op sociale media, fora, etc. over het algemeen wel wat verbetering kan gebruiken. Het is gelukkig niet overal even erg.

  Uiteindelijk gaat het om de boodschap. Het is duidelijk wat de schrijver van het door u geplaatste stukje bedoelt. Of u nu een brief krijgt met de tekst “ik vermoord u” of met “ik vermoordt u” (fout) zal voor eventuele vervolging niets uitmaken.

 5. @someone – serieus? Is ‘Ik wordt’ met zonder dt? Shit zeg, dat ik zo’n fout nou moet maken in een stukje over talfouten. Ik zal mijn leven proberen te beteren!

 6. @anoniem: vreselijk jammer, ik zal mijn best doen om de nachten door te komen met dit vreselijke nieuws in mijn achterhoofd. Ook zal ik proberen mijn pesterijen te verminderen, je hebt gelijk: als mensen mij allemaal zo beschaafd en vol nuance aanspreken, dan past het niet om mijzelf zo onvolwassen en grof te gedragen.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s